Eindhoven

Wat ga je doen als je een weekend in Eindhoven bent?

Eindhoven is de op vier na grootste stad van Nederland en ligt in het zuiden van het land in de buurt van de rivieren de Dommel en de Gender.

Hoewel je misschien niet zo gauw op het idee zou komen een weekendje Eindhoven te plannen, kunnen we je vertellen dat deze stad een groot aantal bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen, biedt! De geschiedenis van Eindhoven gaat terug tot de 13e eeuw, toen de stad oorspronkelijk niet meer dan een kleine nederzetting met een houten kasteel was. Vanwege de vestingwerken en de gunstige ligging groeide de stad en werd versterkt in de 16e eeuw toen zij werd veroverd door Spaanse troepen.

In de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van de stad verwoest. Na deze verwoesting werd Eindhoven echter de Nederlandse hoofdstad van industrieel ontwerp. Nu is het een bloeiende stad met een grote verscheidenheid aan toeristische attracties en musea.

Ontdek alles wat er te bezoeken valt in Eindhoven, zelfs als je maar een weekendje in de stad kunt blijven!

Interessant musea en kunstgalerijen

Je kunt het hele jaar door cultuur snuiven in Eindhoven!

In een van de meest interessante moderne gebouwen van de stad is het Van Abbemuseum gehuisvest met een van de belangrijkste galerijen voor moderne kunst in Nederland. Hoogtepunten van de meer dan 2.700 stukken zijn onder meer werken van de moderne schilders Marc Chagall en Pablo Picasso. Andere opmerkelijke collecties omvatten tal van beeldhouwwerken en kunstinstallaties, videowerken en posters!

Eindhoven is ook altijd sinds de oprichting de thuisbasis van DAF geweest, een van Europa’s grootste vrachtwagenfabrikanten (en ooit personenauto’s). Het DAF Museum is een bewijs van het succes van het bedrijf en bevat een replica van de originele werkplaatsen en kantoren, samen met een permanente tentoonstelling van zijn voertuigen door de decennia heen, inclusief verschillende prototypes.

Gehuisvest in de buurt van de fabriek waar Gerard Philips zijn eerste gloeilampen maakte rond 1890, laat het Philips Museum zien hoe dit eens kleine bedrijf is uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste elektronicabedrijven. Een van de populairste trekpleisters van het museum is Mission Eureka, een interactief spel met digitale quizzen en puzzels!

Het bruisende centrum van Eindhoven

Eindhoven heeft meer dan een paar fascinerende wijken, gebieden en buurten.

Het centrum van Eindhoven is een echte experimentele plek. Veel grote en kleine ketens testen hun restaurants en winkels uit in Eindhoven, dus je hebt veel verschillende opties als je een hapje wilt eten.

Verken de straten van het centrum van Eindhoven, van het indrukwekkende Piazza op het 18 Septemberplein tot de prachtige Sint-Catharinakerk die werd gebouwd in neogotische stijl, in 1867. Het oorspronkelijke gebouw – gewijd aan St. Catharina van Alexandrië – werd ingewijd in de 13e eeuw en werd vele malen zwaar beschadigd in oorlogen. De huidige structuur bevat een paar symbolische verwijzingen naar het werk van Joseph Thijm, een van de bekendste schrijvers van het land. Hoogtepunten zijn de twee Franse gotische torens, elk 73 meter hoog en bekend onder de namen David en Maria. Hoogtepunten in het interieur zijn de glas-in-loodramen en de twee orgels, waarvan één met 5.723 pijpen.

Nadat je een hele dag op verkenning bent geweest in de stad, is het tijd een hapje eten en een drankje te nuttigen op een van de terrassen, bijvoorbeeld in de Kerkstraat of op de Markt!

Geniet ook van het nachtleven in Eindhoven

Het brede scala aan clubs, bars en pubs in Eindhoven biedt voor elk wat wils, dus stap het bruisende nachtleven van deze stad in. Of je nu een liefhebber bent van livemuziek of de voorkeur geeft aan uitgaan of een cocktail drinken met vrienden, in Eindhoven zijn alle uitgaansgebieden op loopafstand van elkaar.

Stratumseind is de langste uitgaansstraat van Nederland met cafés en pubs die een interessante geschiedenis hebben. Als je in een bierstemming bent, moet je beslist de Stadsbrouwerij bezoeken – de stadsbierbrouwerij van Eindhoven, gehuisvest in de oude Schellensfabriek. Het proeflokaal “100 Watt” serveert een groot aantal eigen gebrouwen bieren op een prachtig terras met uitzicht op de Dommel. Je kunt ook Brouwerijcafé van Moll binnengaan; dit is de allereerste brouwerij van Eindhoven, natuurlijk met een bierproeflokaal.

Andere leuke plekken waar je ’s nachts in Eindhoven naar toe kunt gaan is de Lab-1. Dit is een bioscoop, nachtclub en ontmoetingsplaats in één. Een café-bar, een galerij en een podium voor livemuziek, exposities, grafische werken, dj’s en evenementen gedurende dag en nacht voor jonge creatievelingen, artiesten en cultuur.

The Little One Bar is de oudste en kleinste pub in Eindhoven. Wat echter aan ruimte ontbreekt, maakt het karakter, de sfeer, de cocktails en de selectie sterke likeuren, helemaal goed. Als je van uitgaan houdt, moet je hier eigenlijk gewoon naar toe!

Groene plekken

Eindhoven is gezegend met verschillende uitstekende groene plekken waar de lokale bevolking en bezoekers alle ruimte hebben om te ontspannen.

Een van de populairste is Genneper Parken, op een prachtige locatie aan de rivieren de Tongelreep en de Dommel in een beschermd natuurgebied. Je zult zeker de goed gemarkeerde, slingerende paden willen verkennen om oriëntatiepunten te ontdekken, zoals de Genneper Watermolen en het aangrenzende Milieu Educatie Centrum, waar exposities met betrekking tot de flora en fauna van het gebied worden gehouden.

Ook het Stadswandelpark is zeker de moeite waard. Het is een geliefde plek voor wandelaars, dankzij de 30 unieke beeldhouwwerken en monumenten, zoals het Radio Monument ter ere van de eerste radiocommunicatie met Nederlands-Indië, in 1927.

Dieren voeren

En als je een weekend in Eindhoven bent, breng dan beslist een bezoek aan het geweldige Dierenrijk. In deze vriendelijke dierentuin kun je interageren met de natuur, in de buurt komen van prachtige dieren zoals de rode panda, en velen van hen mag je zelfs voeden. Er zijn optredens met olifanten en zeehonden en glazen wanden maken zelfs ontmoetingen mogelijk met grote dieren zoals beren en tijgers. Bezoekers kunnen ook door de vogelverblijven wandelen. Daarnaast zijn er speeltuinen en tentoonstellingen, zowel binnen als buiten, wat het tot een attractie voor alle weersomstandigheden maakt.

 

Als je een paar spannende dagen in Eindhoven wilt hebben, maar je hebt niemand die je wil vergezellen op de dagen dat je wilt gaan, maak dan Chisple platform nieuwe vrienden die wel geïnteresseerd zijn in het ontdekken van deze stad. Op dit online platform kun je gelijkgestemde mensen ontmoeten zonder je huis uit te gaan. Ga dus op zoek naar de perfecte reispartner en haal het meeste uit je weekend in een van de grootste steden van Nederland!

Scroll naar top