Hoe je op gewicht blijft terwijl je lekker met vrienden uit eten

Wie houdt er niet van een etentje met vrienden in een gezellig restaurant met heerlijk eten? Onze dagelijkse routine vraagt om wat afwisseling en een gezellige lunch of diner met vrienden wordt daarom steeds gebruikelijker, vooral in het weekend!

Een gezond dieet houden en wekelijks uit eten gaan, lijkt soms echter een onmogelijke combinatie. Tegelijkertijd kan het echt frustrerend zijn om je sociale leven op te geven vanwege je eetgewoonten. Niemand vindt het fijn zich buitengesloten te voelen en dit kan je er zelfs toe brengen om de uitdaging die je voor jezelf had bedacht, op te geven. Maar we hebben goed nieuws voor je!

De waarheid is dat de meeste restaurants vandaag de dag steeds gezondere opties bieden. Tegenwoordig is het met de meeste restaurantmenu’s heel goed mogelijk om verstandige keuzes te maken, dus je hebt gewoon wat kennis en wilskracht nodig om op een gezonde manier uit eten te gaan.

Wil je weten wat je moet doen om je ideale gewicht te behouden terwijl je nog steeds in heerlijke restaurants dineert? Lees dan verder!

 

7 tips om uit eten te blijven gaan zonder dat je je ideale gewicht verliest!

Fit blijven en je welzijn behouden, zouden je niet moeten beletten om uit eten te gaan. Het veranderen van kleine dingetjes in je gedrag wanneer je naar een restaurant gaat, kan een groot verschil maken.

Volg deze tips en je zult merken dat het gemakkelijker (en zelfs leuk!) wordt om je gewicht te behouden terwijl je toch gezellig met vrienden uit eten gaat:

1. Van tevoren plannen!

Hoewel het idee om uit eten te gaan soms ineens spontaan op komt, is het belangrijk dat je meestal wel van tevoren weet dat je met een groep uit eten gaat.

Daardoor kun je de keuzes die je gedurende de dag maakt gemakkelijker afstemmen op dat etentje. Als je bijvoorbeeld weet dat je ‘s avonds uit eten gaat, kun je voor de lunch een lichtere maaltijd kiezen. Of je kunt een snack in de late namiddag nemen om je eetlust een beetje te verminderen voor deze groepsmaaltijd.

2. Opper ideeën voor in welk restaurant jullie gaan eten

De eeuwige keuze van het restaurant! Zo’n omstreden beslissing die bijna altijd op het laatste moment genomen wordt … Dus gebruik dat in je voordeel!

Zoek van tevoren een aantal “different-style” restaurants uit, die wel allemaal menu’s met gezonde opties bieden. De meeste restaurants hebben hun menu’s online beschikbaar, dus het is gemakkelijk om menu’s te vinden met alternatieven die bij jouw eetplan passen.

Neem vervolgens gewoon het initiatief en stel een korte lijst van restaurants voor aan je vrienden! Je zult zien dat iedereen je suggesties accepteert.

3. Zoek naar gezonde aanwijzingen in het menu

Terwijl je op zoek bent naar restaurants met gezonde opties, is het een goed idee om meteen te beslissen wat je wilt eten. Dat maakt het gemakkelijker om last-minute “verleidingen” te weerstaan.

Maar of je nou van tevoren of pas in het restaurant kiest, je kunt gemakkelijk gezondere opties ontdekken door te zoeken naar gezonde aanwijzingen op het menu. Veel menu’s hebben verschillende “gezonde” aanduidingen of symbolen, of zelfs trefwoorden die zijn gekoppeld aan de namen van sommige gerechten, zoals “light”, “vegetarisch”, “veganistisch” of “biologisch” . Dit helpt je een betere keuze te maken.

4. Wees niet bang om vragen te stellen!

Laat je niet intimideren en stel vragen over het menu, ingrediënten, bereidingsmethoden of vervanging, zoals:

  • Wat krijg ik bij dit gerecht?
  • Kan ik wat vervangingen maken?
  • Kan ik de saus er apart bij krijgen?
  • Hoe groot is een portie?
  • Mag ik u vragen alleen olijfolie te gebruiken?
  • Kan het gegrilld worden in plaats van gebakken?

Dit zijn vragen die je helpen betere keuzes te maken en die het verschil kunnen maken voor je dieet. Geef de voorkeur aan lichte bijgerechten zoals groenten of salades. Bestel ook geen sauzen of laat ze anders in elk geval apart serveren om de hoeveelheid saus die je eet gemakkelijker te beperken.

Kies indien mogelijk voor gegrillde of gebakken gerechten. Dit zijn altijd de gezondste en beste opties. En overdrijf de porties natuurlijk niet! Verlaat de tafel tevreden en voldaan, met nog wat ruimte voor het dessert (zelfs als je het niet eet!).

 

5. Leer “nee” te zeggen

Ja, we weten natuurlijk hoe verleidelijk voorgerechten en desserts kunnen zijn, maar onthoud dat, op het moment dat je ze bestelt, je al je inspanningen van de week verpest!

Voorgerechten, brood, kaas, boter en desserts kunnen vet, suiker en calorieën toevoegen die je niet nodig hebt. Als je echter echt honger hebt, onderzoek dan de alternatieven die het menu biedt. Als er gezonde voorgerechten zijn, waarom dan niet? En als je geen ideaal alternatief vindt, vraag dan of je een salade als voorgerecht kunt krijgen.

Als toetje gaat er niets boven een kop koffie om je zin in iets zoets te doen verdwijnen.

6. Bestel voordat de anderen bestellen

Een interessant trucje waarmee je je dieet kunt redden, is te bestellen voordat de rest van de groep bestelt. Als je een gerecht bestelt zonder te luisteren naar de opties van je vriendengroep, blijf je gefocust op jouw eigen keuze en kom je niet in de verleiding om de ongezonde keuzes van je vrienden te volgen.

Ons eetgedrag kan namelijk sterk worden beïnvloed door de voorkeuren van mensen om ons heen, en in dit geval kan dat voor jou nadelig zijn.

7. Welke drankjes moet ik kiezen?

Als het op drankjes aankomt, is water natuurlijk de beste keuze. Drinkwater is niet alleen de gezondste optie, maar helpt ook de eetlust te verminderen en de hoeveelheid maaltijden in de hand te houden.

Als je iets anders wilt voor je lunch of diner met vrienden, is een kop thee of een 100% natuurlijk sapje ook een uitstekende keuze.

 

Zoals je ziet, is het behoud van het ideale gewicht mogelijk als je weet hoe je moet zoeken en wat je moet vragen. Een andere geweldige manier om je dieet veilig te stellen, is door vrienden te zoeken die dezelfde wens hebben om gezond uit eten te gaan. Gelukkig zijn er nu verschillende  online platforms waar je mensen kunt vinden die jouw wens om naar verschillende restaurants in je stad te gaan, delen en die ook van gezonde menu’s houden. Laat het eten je goed smaken en geniet van het samenzijn met je vrienden!

Scroll naar top