hardlopen

7 manieren waarop hardlopen je gezondheid verbetert

“Een gezonde geest in een gezond lichaam”, je hebt het vast wel eens horen zeggen. Maar het punt is dat het niet alleen maar een gezegde is: het is de waarheid! En hardlopen is een van de beste cardio-oefeningen voor je lichaam en bovendien een van de meest gemakkelijk toegankelijke.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging – en met name hardlopen – voordelen voor de gezondheid heeft, die veel verder gaan dan wat voor pil dan ook die een arts je zou kunnen voorschrijven. Zodra je begint te rennen, begint je hart harder te werken en wordt het bloed dus sneller door je lichaam gepompt. Je ademhalingsapparaat begint harder te werken en je bereidt je mentaal voor op intensieve oefeningen. Terwijl je jezelf blijft pushen om harder en sneller te gaan, begint je lichaam endorfine vrij te geven, wat als een stimulerend middel in het lichaam werkt en je veel positieve effecten biedt.

Elke dag zo’n 30 minuten hardlopen, kan je lichaam en geest transformeren. Ontdek nu hoe hardlopen je gezondheid verbetert!

   1. Je kunt afvallen of op je gewicht blijven

Hardlopen behoeft veel brandstof (ook wel calorieën genoemd). Een gemiddelde persoon van rond de 70 kilo verbrandt ongeveer 12,2 calorieën per minuut wanneer hij/zij in 10 minuten ruim anderhalve kilometer rent. De bonus is dat wanneer je traint, het verbranden doorgaat nadat je bent gestopt.

En je hoeft niet zo snel als het geluid te sprinten om dit voordeel te krijgen; dit gebeurt wanneer je traint met een intensiteit die ongeveer 70 procent van de VO2 max is. (Dat is ietsje sneller dan een sukkeldrafje en een beetje langzamer dan het marathontempo). Dus, hardlopen is een goede manier om je gewicht op eenvoudige wijze onder controle te houden.

  2. Hardlopen is goed voor de gezondheid van je hart

Hardlopen is de koning van cardio! En in het algemeen geldt dat hoe meer mensen rennen, hoe gezonder hun harten zijn.

Zelfs vijf tot 10 minuten per dag hardlopen wordt geassocieerd met een drastisch verminderd risico op overlijden aan hart- en vaatziekten, volgens een belangrijke studie in het Journal of the American College of Cardiology.

Vergeleken met mensen die nooit hardlopen, hebben mensen die regelmatig hardlopen slechts de helft kans om te overlijden aan een hartaandoening. Elke keer dat je rent, verlaag je je hartslag in rusttoestand (dat is je hartslag als je 100 procent ontspannen bent), zodat je hart niet zo hard hoeft te werken, aldus fysiotherapeut Greg Justice.

  3. Het vermindert het risico op kanker

Hoewel hardlopen kanker niet kan genezen, is er wel veel bewijs dat het helpt kanker te voorkomen.

Een uitgebreid overzicht van 170 epidemiologische studies in het Journal of Nutrition toonde aan dat regelmatige lichaamsbeweging geassocieerd wordt met een lager risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, eierstokkanker en maagkanker.

Maar er is nog meer. Als je kanker hebt, kan hardlopen (met toestemming van je arts) je kwaliteit van leven verbeteren terwijl je chemotherapie ondergaat.

   4. Hardlopen maakt je blijer

Een ander feit dat bewijst dat hardlopen je gezondheid verbetert, is het positieve effect dat het heeft op je geestelijke gezondheid.

Studies hebben aangetoond dat hardlopen stress onder controle kan houden en het vermogen van het lichaam kan vergroten om om te gaan met bestaande mentale spanning. Lichamelijke activiteit verhoogt ook de concentraties van noradrenaline, een chemische stof die de reactie van de hersenen op stress helpt te matigen.

Een rustiger gemoedstoestand, veroorzaakt door de chemicaliën die vrijkomen tijdens en na het hardlopen, zorgt ervoor dat je je beter en gelukkiger voelt. Tijdens een studie, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, ontdekten onderzoekers dat zelfs één enkele sessie van 30 minuten lopen op een loopband I, onmiddellijk de stemming kan verbeteren van iemand die lijdt aan een depressieve stoornis. Bovendien, als je op een zonnige dag buiten gaat hardlopen, help je daarmee je lichaam vitamine D te produceren, een voedingsstof die de kans op symptomen van depressieve kan verminderen.

   5. Sociale interacties worden aangemoedigd

Sociale relaties zijn cruciaal voor onze geestelijke gezondheid. Ze houden ons scherp en ons hart vol, en zijn daardoor een van de beste bondgenoten om angst te bestrijden en de momenten waarop we ons echt gelukkig voelen, te doen toenemen.

Als je regelmatig hardloopt, is de kans groter dat je er uit gaat en een praatje maakt. Je kunt zelfs datums plannen om met een vriend of collega te gaan hardlopen om zo een regelmatig trainingsregime te bevorderen. Dit is een geweldige kans om je hart te laten pompen terwijl je tegelijkertijd een dosis menselijke interactie krijgt – een typische win-win situatie!

rennen met vrienden

   6. Je slaapt beter

Bij hardlopen verbruik je energie op een gezonde manier, waardoor het je slaapschema kan reguleren en slapeloosheid kan beperken. Hardlopen verbetert ook de kwaliteit en duur van je slaap, zodat je mentale en emotionele integriteit in goede staat is.

Als gevolg hiervan ben je rond bedtijd klaar om je in je bed te nestelen, wat je energieniveau zal verhogen. En omdat hardlopen ook de bloedtoevoer naar al je organen stimuleert, ervoor zorgend dat ze voldoende zuurstof en voedingsstoffen hebben, kan zelfs een korte tot matige run, drie dagen per week, vermoeidheid en loomheid vermijden.

   7. Hardlopers leven langer en lijden aan minder leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang

Zelfs als je slechts de minimale hoeveelheid fysieke activiteit beoefent (30 minuten, 5 keer per week), leef je langer. Studies tonen aan dat wanneer verschillende soorten mensen beginnen met sporten, ze langer leven: rokers voegden 4,1 jaar toe aan hun leven; niet-rokers wonnen 3 jaar. Zelfs als je nog steeds rookt, krijg je er 2,6 jaar bij. Overlevenden van kanker verlengden hun leven met 5,3 jaar en mensen met hartaandoeningen kregen er 4,3 jaar bij.

Op dezelfde manier bleek uit een overzicht van een onderzoek naar het cognitieve stimulerende effect van aerobe oefeningen (die in veel onderzoeken werden aangeduid als hardlopen, joggen of stevig wandelen) dat rennen bij kinderen het werkgeheugen en concentratievermogen verbetert. Bij jongvolwassenen zag het werkgeheugen een vergelijkbare boost, net als het vermogen om snel van taak te wisselen. Voor oudere volwassenen biedt dit soort activiteiten een lange lijst van cognitieve voordelen, waaronder werkgeheugen, concentratie en het vermogen van een snelle taakwisseling.

De eenvoudigste manier om te profiteren van al deze voordelen van lichaamsbeweging, is door eruit te gaan en te gaan hardlopen. Als je de eerste stap niet zet omdat je geen gezelschap hebt, registeer je dan gratis bij Chisple om mensen te vinden die ook zin hebben in een verkwikkende run. En wie weet, vind je zo zelfs je nieuwe beste vriend!

Scroll naar top