vriendschap

Hoe je hechte vriendschappen kunt opbouwen

Je eenzaam voelen wordt dan wel niet als een ziekte beschouwd, maar het heeft wel verschillende negatieve gevolgen die je gezondheid en welzijn verstoren. Eenzaamheid veroorzaakt verdriet, je onbehaaglijk voelen en het bevordert de ontwikkeling van ziekten, zoals stress, angst of depressie.

Dit is de reden waarom het begrijpen van hoe je hechte vriendschappen kunt opbouwen – en hoe ze te onderhouden – essentieel is voor een lang, gezond en veel gelukkiger leven. Maar met onze steeds sneller wordende levensstijl, is het opbouwen en onderhouden van een vriendschap steeds moeilijker geworden. Naarmate mensen volwassen worden, richten ze zich vaak meer op het bereiken van bepaalde professionele en persoonlijke doelen, zoals het krijgen van kinderen, en worden hun vriendschappen op een lager pitje gezet.

Het is niet altijd gemakkelijk om een goede vriend te zijn of er een te vinden, maar evenwel is het koesteren van duurzame vriendschappen iets wat je leven verrijkt, omdat dergelijke relaties je kracht, geluk en onvergetelijke momenten geven. Dus of je nu nieuwe vrienden wilt maken of dat je bestaande relaties wilt verbeteren, er zijn gedragingen die helpen bij het opbouwen van hechte vriendschappen.

Waarom duren sommige vriendschappen voort en andere niet?

Alle hechte vriendschappen worden opgebouwd op basis van wederzijds vertrouwen en ondersteuning. Maar er is nog een andere factor die essentieel is voor het onderhouden van een vriendschap.

Volgens sociaal psychologen Carolyn Weisz en Lisa F. Wood van Puget Sound University in Tacoma, Washington, is een belangrijk onderdeel bij het onderhouden van vriendschappen, de ondersteuning van onze sociale identiteit, dat wil zeggen de mate waarin een vriend onze ideeën over onszelf in de samenleving of binnen een groep, begrijpt en ondersteunt. Een dergelijke sociale identiteit kan bijvoorbeeld verband houden met religie, een etnische groep, een specifieke sociale rol of zelfs het lidmaatschap van een sportclub.

Deze studie wordt beschreven in een artikel in het online tijdschrift  Psychology Today, waarin Weisz en Wood uitleggen dat, hoewel er vriendschappen bestaan tussen heel verschillende mensen, de meest hechte vrienden meestal mensen zijn met vergelijkbare interesses en opvattingen of tenminste mensen die de rol van hun vrienden steunen en bevestigen. Een christen kan bijvoorbeeld heel goed een niet-religieuze beste vriend hebben, zolang die vriend zijn of haar identiteit als christen maar ondersteunt.

En waarom kiezen mensen hun vrienden op deze manier? Volgens de studie houdt het niet alleen verband met een diepere intimiteit en meer begrip, maar ook met een groter gevoel van eigenwaarde. De sociale identiteit is zelfs zo belangrijk voor mensen, dat ze neigen tot binding met diegenen die hun sociale zelfbeeld ondersteunen. Het is dan ook natuurlijk dat er hechtere vriendschappen ontstaan tussen mensen met dezelfde interesses.

5 Essentiële stappen om hechte vriendschappen op te bouwen

Hoewel gemeenschappelijke belangen en visies onze vriendschappen versterken, moeten we altijd blijven werken aan deze vriendschappen om ze te behouden en te versterken. We gaan je vertellen welke stappen je hiervoor moet volgen!

beste vrienden

1. Wees loyaal en betrouwbaar

Loyaal en betrouwbaar zijn, is een van de belangrijkste aspecten van het hechter worden van een vriendschap door de tijd heen. Het zal altijd moeilijk zijn om een sterke band op te bouwen met iemand die zich niet consequent en betrouwbaar gedraagt.

Daarom is het belangrijk om altijd eerlijk te zijn tegen je vrienden, je beloften na te komen en je zoveel mogelijk aan jullie afspraken te houden. Anderen moeten het gevoel hebben dat ze op je kunnen rekenen en zeker kunnen zijn van je karakter en gedrag!

2. Wees beschikbaar om te luisteren en te praten over intieme onderwerpen

Miriam Kirmayer, therapeute en vriendschapsexpert, zegt dat gezonde vriendschappen relaties zijn waarin het een constant geven en nemen is, waarbij het cruciaal is om open te praten over allerlei soorten problemen, zelfs wanneer dat betekent dat je je blootgeeft of kwetsbaar opstelt. Vergeet niet dat vrienden er niet alleen voor gelukkige of leuke momenten zijn.

Een van de meest relevante manieren om vertrouwen en een langdurig gevoel van verbondenheid en je-op-je-gemak voelen, op te bouwen, is door te  praten over wat je wel en niet leuk of fijn vindt, over problemen, ervaringen, meningen, gevoelens en plannen. Daarnaast moet je openstaan voor en luisteren naar de meningen en problemen van anderen, waarbij je niet alleen interesse, maar ook de wil om hen te helpen, toont.

3. Positiviteit boven alles!

Een groot verschil tussen duurzame vriendschappen en vriendschappen die niet hechter worden, zijn de positieve gevoelens die bij de eerste horen.

Shasta Nelson is vriendschapsexpert en auteur van Frientimacy: How to Deepen Friendships for Lifelong Health and Happiness. Zij zegt dat een positieve houding ten opzichte van je vrienden er toe bijdraagt dat zij zich prettig voelen. Een positieve houding is cruciaal omdat zo ook de anderen zich goed voelen over de relatie. En dat betekent bijvoorbeeld iemand bemoedigen in een moeilijke periode of blij en trots zijn over de prestaties van anderen.

4. Interactie, interactie, interactie

Er zijn geen hechte vriendschappen zonder frequent persoonlijk contact. Wanneer je met iemand bevriend bent geraakt, moet je vaak met hen communiceren, een gezamelijke geschiedenis opbouwen en goede herinneringen creëren. Patronen, rituelen en verwachtingen in je relaties worden ontwikkeld door de regelmaat van het contact.

Dus, naast het houden van contact door telefoontjes en berichten, is het belangrijk om je vrienden daadwerkelijk te zien, koffie te gaan drinken, naar de film te gaan, een weekendtrip te organiseren of zelfs mee te doen aan een activiteit, bijvoorbeeld dans- of yogalessen, die je vriend of vriendin al langere tijd doet!

5. Accepteer de beslissingen van anderen

Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, worden mensen echte vrienden van diegenen bij wie zij ondersteuning ervaren, ongeacht het feit dat ze misschien best verschillende karakters hebben.

Een van de duidelijkste manieren om je steun te tonen, is: de beslissingen van je vrienden te accepteren, zelfs als ze misschien verschillen van de beslissingen die jij zou nemen. Het adviseren en geven van je mening zal altijd worden gewaardeerd, maar het is ook uiterst belangrijk om anderen niet te dwingen zich op een manier te gedragen, die zij niet willen. Als een vriend bijvoorbeeld niet wil of niet houdt van drinken, moet je zijn of haar beslissing respecteren zonder daar enig oordeel over te vellen.

 

Tegenwoordig zijn er verschillende online platforms waar je nieuwe vrienden kunt maken en die, hoewel ze geen vervanging zijn voor een persoonlijk gesprek, je helpen een echte verbinding op te bouwen op basis van gemeenschappelijke interesses. Volg vervolgens deze stappen om die vriendschappen te versterken – eigenlijk moet je gewoon de vriend zijn, die je zelf zou willen hebben!

Scroll naar top