sociale isolatie

Coronavirus: Hoe kunnen we sociale isolatie bestrijden?

De wereld werd overvallen door het nieuwe COVID-19 virus, dat de gewoontes van praktisch alle Europeanen heeft veranderd en wereldwijd onrust heeft veroorzaakt.

In Nederland blijft het aantal gevallen toenemen en een van de belangrijkste aanbevelingen van de regering en van de mondiale gezondheidsorganisatie is zoveel mogelijk thuis te blijven om onnodig contact te vermijden met andere mensen die misschien besmet zijn, en op die manier de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Hoewel dit vrijwillige isolement gevoelens van eenzaamheid of zelfs verveling kan veroorzaken, en we moeten ons realiseren dat dat volstrekt normaal is, moet het gevoel van het gezamenlijk streven naar ons aller welzijn toch echt de boventoon voeren!

Laten we dus proberen te begrijpen wat dit nieuwe virus is en hoe we manieren kunnen vinden om ons niet zo alleen te voelen.

Maar… wat is dat coronavirus nou eigenlijk?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn coronavirussen “een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstiger ziekten zoals MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) en SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome)”.

De ziekte van het coronavirus (COVID-19) is een nieuwe stam die in 2019 werd ontdekt en niet eerder bij mensen was geïdentificeerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt ervoor dat ademhalingssymptomen, koorts, hoest, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden veel voorkomende tekenen van infectie zijn. In ernstige gevallen kan infectie leiden tot longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken.

Wat moet ik doen als ik mij in een groepssituatie moet bevinden?

In deze periode dat het virus nog steeds bijzonder actief is in Europa en in Nederland, kun je het beste vrijwillig alle evenementen waarvan je weet dat er veel mensen zullen zijn, cancelen.

In situaties waarin het onmogelijk is om thuis te blijven, zoals boodschappen doen in de supermarkt, bij de apotheek of zelfs in werksituaties, zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om te proberen gezond te blijven.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn enige standaardaanbevelingen om verspreiding van de infectie te voorkomen onder meer: regelmatig handen wassen, mond en neus bedekken bij hoesten en niezen, vlees en eieren langdurig koken. Vermijd ook altijd nauw contact met iedereen die symptomen van luchtwegaandoeningen vertoont, zoals hoesten en niezen.

Hoe kan ik mijn sociaal isolement tijdens de COVID-19-uitbraak minimaliseren?

Aangezien COVID-19 zich over heel Nederland verspreidt, zal het moeilijker worden voor mensen om hun sociale contacten op de gebruikelijke wijze te onderhouden.

Tegenwoordig is het echter wel veel gemakkelijker om het sociale isolement, dat door het coronavirus wordt veroorzaakt, te bestrijden, omdat er verschillende online platforms zijn waar je contact kunt blijven houden met familie en vrienden.

Door ervoor te zorgen dat je in contact blijft met vrienden, familie en buren, kun je zelfs het gevoel van eenzaamheid dat jij en anderen ervaren terwijl je geïsoleerd bent, helpen verlichten. Technologie kan hier enorm bij helpen!

Voor velen zal de smartphone de gemakkelijkste en meest toegankelijke manier zijn om contact te houden, want je kunt:

  • Je vrienden, collega’s en familieleden regelmatig bellen om te vragen hoe het met hen gaat, ideeën uitwisselen over leuke dingen om thuis te doen of zelfs om over je dag of je zorgen te praten.
  • WhatsApp-groepen creëren met buren, familie of vrienden. Deel hoe jij je redt en vraag andere mensen hoe zij het doen.
  • Facebook, Instagram en Twitter gebruiken om op de hoogte te blijven en contact te houden. Zorg ervoor dat je positieve dingen deelt en niet alleen slecht nieuws!
  • Dingen virtueel samen doen door middel van videocalls. Denk bijvoorbeeld aan een film of series kijken of spelletjes spelen.
  • Online games spelen met je vrienden of familie.

Naast dat je online-activiteiten kunt doen met mensen die je al kent, kun je de tijd die je thuis doorbrengt ook gebruiken om nieuwe vrienden te maken en mensen te ontmoeten die dezelfde interesses hebben als jij!

ontmoet nieuwe vrienden

Op online platforms zoals Chisple kun je wat tijd op een leuke manier besteden aan het zoeken naar mensen die van dezelfde activiteiten houden als jij, zoals kunst en cultuur, festivals en concerten, gezondheid en wellness, bioscoop en theater, sport en vrije tijd, cabaret en entertainment, eten en drinken, gezinsactiviteiten en plannen met kinderen, nachtleven en nachtclubs of zelfs reizen / georganiseerde trips.

Hoewel dit niet het juiste moment is om sommige van deze activiteiten te ondernemen, kun je wel nieuwe vrienden ontdekken en een relatie met hen opbouwen, zodat jullie elkaar later persoonlijk kunnen ontmoeten en de plannen daadwerkelijk kunnen uitvoeren die jullie het leukst vinden.

Je kunt jezelf door deze gesprekken ook wat afleiden van het onderwerp van het moment – COVID-19 -, een onderwerp dat zeker wordt besproken met familie en vrienden, omdat het ons allemaal bezighoudt. Maar omdat je bij Chisple nieuwe mensen ontmoet met specifieke interesses in zaken waar jij ook van houdt, zullen de gesprekken meer gericht zijn op het gemeenschappelijke thema van interesse en niet zozeer op het nieuws van de dag.

Wie weet, misschien vind je je nieuwe beste vriend en zul je je uiteindelijk wat minder alleen voelen in deze tijden van isolatie?

Hoe kan ik andere mensen helpen?

Thuisblijven zal beslist helpen om COVID-19 in te dammen en het risico van besmetting van anderen beperken.

Maar als je niet bij een risicogroep behoort, hoef je ook niet steeds binnen te blijven. Je kunt ergens waar niet veel mensen zijn, een rondje gaan lopen wanneer je de hond uitlaat, of zelfs gaan hardlopen zonder contact te hebben met anderen.

Je kunt ook oudere familieleden, vrienden of buren aanbieden hen te helpen met winkelen of boodschappen doen. En mocht je je zorgen maken over besmetting van het coronavirus, kun je de tassen bij de deur achterlaten.

 

Met de hulp van iedereen kan de verspreiding van het COVID-19-virus veel beperkter zijn en in kortere tijd worden uitgeroeid dan we nu verwachten.

Als je bovendien de hygiënische voorschriften volgt die door de Wereldgezondheidsorganisatie en lokale overheden worden aanbevolen, zullen minder mensen tegelijkertijd de Nederlandse ziekenhuizen vullen, waardoor het gezondheidssysteem beter de kans krijgt om besmette gevallen effectiever en onder minder druk te behandelen.

#Blijf thuis, wees veilig en blijf in contact met de mensen van wie je het meest houdt en met degenen die je graag zou willen ontmoeten.

Scroll naar top