Beste musea in Nederland

10 Musea in Nederland die je deze winter niet wilt missen

De Nederlandse cultuur is zeer divers en fascinerend. Nederland heeft tal van musea en galerijen en veel grote Nederlandse steden worden aangeduid als Europese culturele hoofdsteden. Dus, wat is een betere manier om deze titels te honoreren dan door ze te bezoeken?

Als je geïnteresseerd bent in Nederlandse kunst, cultuur, geschiedenis of wetenschap, is hier een lijst met een paar van de beste musea in Nederland!

1. Anne Frank Huis

Het Anne Frank House is waarschijnlijk een van de beroemdste attracties in Amsterdam die je kunt bezoeken. Het is het huis, waar het in Duitsland geboren joodse meisje en haar familie hun laatste jaren ondergedoken hebben doorgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog, totdat ze in 1944 werden ontdekt en naar het concentratiekamp Auschwitz werden getransporteerd.

Dit is een herdenkingsmuseum, gewijd aan Anne Frank, haar familie en andere slachtoffers van de Holocaust, waar je meer te weten kunt komen over het leven van Anne Frank en de geschiedenis van de vervolging van Joden.

2. NEMO Science Museum

Het NEMO Science Museum, gelegen in het hart van Amsterdam, is het grootste technologische en ‘science center’ van Nederland.

Met zijn vijf verdiepingen met exposities en praktische activiteiten, ontvangt het museum elk jaar ongeveer 500.000 bezoekers, waarmee het een van de meest bezochte musea in Nederland is.

Sommige van de exposities zijn interactief en bezoekers kunnen daar het geheim van zwaartekracht, licht en geluid ontdekken of gigantische zeepbellen blazen. Zoals je ziet, is dit de ideale plek om met kinderen heen te gaan!

3. Mauritshuis Museum

Het Mauritshuis is het thuis van de allerbeste schilderijen uit de Gouden Eeuw.

De wereldberoemde collectie is gehuisvest in een 17e-eeuws gebouw in het hartje van Den Haag. Je kunt er meesterwerken, zoals het Meisje met de Parel van Vermeer, de Anatomische Les van Rembrandt en het Puttertje van Fabritius, bewonderen, evenals werken van Rubens, Jan Steen en Frans Hals!

4. Van Gogh Museum

Als je een fan bent van Van Gogh moet je dit museum in Amsterdam echt bezoeken!

In het Van Gogh Museum vind je de grootste verzameling tekeningen en schilderijen van Van Gogh ter wereld, waaronder een van zijn vroege werken: De Aardappeleters. Vincent Van Gogh werd geboren in Zundert, Nederland, en was een van de meest iconische kustenaars aller tijden.

Naast de onschatbare kunstwerken van deze ongelooflijke kunstenaar, herbergt het Van Gogh Museum ook duizenden schilderijen, gemaakt door schilders die worden geassocieerd met het post-impressionisme, zoals Monet, Gauguin en Toulouse-Lautrec.

5. Rijksmuseum

Het Rijksmuseum bevindt zich in een uniek historisch gebouw uit 1885 van architect PJH Cuypers in Amsterdam. Het gebouw zelf is een waar meesterwerk en dateert uit de tijd van het Nederlandse neo-classicisme.

Rijksmuseum

Het museum is gewijd aan Nederlandse kunst en de Nederlandse geschiedenis. De collecties omvatten veel waardevolle kunstwerken zoals Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, verschillende meesterwerken van Van Gogh en natuurlijk Rembrandt’s magnum opus, De Nachtwacht.

Het Rijksmuseum heeft in totaal 1 miljoen objecten en is dus een van de beste musea in Nederland om meer over het land te weten te komen!

6. Werelderfgoed Kinderdijk 

Molens behoren tot de belangrijkste Nederlandse monumenten en de negentien windmolens van Kinderdijk, UNESCO Werelderfgoed, zijn wereldberoemd en zeker een bezoek waard.

Gelegen in de plaats Kinderdijk, langs de opslagbassins van de Overwaard en Nederwaard, zijn twee van deze windmolens omgetoverd tot musea die kunnen bezocht worden door families en groepen vrienden die meer willen weten over het windmolengebied van Kinderdijk

In het Museum Windmolen Nederwaard kun je zien en ondervinden hoe een windmolen in het echt werkt. Als er voldoende wind staat, wordt de molen zelfs echt in beweging gebracht! Het Museum Windmill Blokweer is op zijn beurt een educatief museum waar je uitgebreide informatie vind over het erfgoed van Kinderdijk en het indrukwekkende mechanisme van een molen.

7. Het Escher Museum

Het Escher Museum is gehuisvest in “Paleis Lange Voorhout” in Den Haag en is ook een van de beste musea in Nederland!

Het museum is gewijd aan de 20e-eeuwse kunst van de Nederlandse grafisch kunstenaar M.C. Escher en toont ongeveer 130 van zijn werken. Escher stond bekend om zijn wiskundige benadering van kunst en, met name in zijn werk van de jaren 40 en 50, het verkennen van oneindigheid, geometrie en perspectief.

Zorg ervoor dat je de Metamorfose III, een houtsnede van zeven meter lang, niet mist wanneer je het museum bezoekt.

8. Nederlands Openlucht Museum 

Het Openlucht Museum in Arnhem is een prachtig open museum / park dat maar liefst 44 hectare groot is. Je zult er historische gebouwen vinden zoals antieke huizen, boerderijen, fabrieken en molens uit alle streken en periodes van de Nederlandse geschiedenis.

Ook wanneer het regent, kun je het museum bezoeken, want er zijn een aantal historische gebouwen die je van binnen kunt bekijken. Er is tevens een historische tram die je door het park vervoert!

9. Het Spoorwegmuseum

Het Nationaal Spoorwegmuseum, gevestigd in Utrecht, werd opgericht in 1927, maar sinds 1954 is het museum gevestigd in het voormalige station “De Maliebaan”. Het is volledig gerestaureerd en ziet er precies zo uit als toen het in gebruik was in de 19e eeuw.

Ontdek het verhaal achter 175 jaar spoorweg in Nederland, bewonder de prachtige kroonluchters en bezoek de wachtkamers van de 1e en 2e klas.

10. Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een van de grootste en belangrijkste maritieme collecties ter wereld met ongeveer 400.000 objecten, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten.

Dit museum is ontworpen door Daniël Stalpaert en vertelt de geschiedenis van 500 jaar Nederlandse scheepvaart. In het museum vind je ook een geweldige bibliotheek, een restaurant en een winkel.

 

Breng in 2020 een bezoek aan deze fascinerende musea in Nederland. En gebrek aan gezelschap voor een museumbezoek, is geen geldig excuus meer!

Online platforms zoals Chisple kunnen je helpen een groep vrienden te vinden met dezelfde belangstelling als jij om deze musea samen te ontdekken. Probeer het!

Scroll naar top