Kerstactiviteiten

De leukste kerstactiviteiten in Nederland in 2019

We zitten alweer in het leukste feestseizoen van het jaar: Kerstmis! In heel Nederland zijn de straten en winkels tot in de puntjes versierd en worden de belangrijkste delen van de steden verlicht met fonkelende lichtjes, klaar om de kerstvakantie van 2019 te beginnen zoals het hoort.

Hoewel de winter in Nederland koud en onaangenaam kan zijn, kan het anderzijds een geweldige tijd zijn om plezier te hebben in warme en kleurrijke evenementen en activiteiten.

De kersttijd begint in november en festiviteiten, met talloze activiteiten om te ontdekken, gaan door tot eind januari. Van markten, beurzen en festivals tot leuke sportactiviteiten, Nederland kan in de winter een magische plek worden, vooral tijdens de kerstperiode, als je weet hoe en waar je moet zoeken.

Om je daarbij te helpen, hebben we een aantal van de leukste activiteiten voor deze kerst in Nederland op een rijtje gezet. Kijk waar jij het meest zin in hebt en… veel plezier!

1. De beste kerstmarkten in Nederland

Er zijn vele fantastische kerstmarkten in Nederland, perfect voor een dagje uit met het gezin.

De meeste van deze markten zijn buiten, in de straten van verschillende Nederlandse steden, maar er zijn een paar overdekte markten die, ongeacht het soms vreselijke weer in Nederland, altijd bezocht kunnen worden.

Zo is er bijvoorbeeld de Ice Village kerstmarkt, die in December gedurende twee weken op het Museumplein in Amsterdam wordt gehouden. Naast de vele kraampjes waar je wat kerstcadeautjes kunt kopen, kun je je hier ook te goed doen aan heerlijke Nederlandse hapjes, zoals poffertjes en oliebollen en feestelijke favorieten, zoals glühwein en warme chocolademelk.

In het historisch centrum van Dordrecht vinden we een van de grootste kerstmarkten van Nederland, met honderden kraampjes en enkele concertpodia, waar optredens plaatsvinden gedurende de hele periode dat de markt wordt gehouden.

De Haarlemse Kerstmarkt, in het centrum van de stad, telt meer dan 300 kraampjes en is een van de beroemdste kerstevenementen van Nederland. Verspreid over de markt, tussen de kraampjes worden kerstliedjes gezongen door koren, waardoor je direct in die vrolijke, feestelijke kerststemming komt terwijl je op je gemak rondsnuffelt.

2. Een unieke avond op het Amsterdam Light Festival

De winter kan een donker en deprimerend seizoen zijn, maar in de Nederlandse hoofdstad is dat echt niet het geval!

In de kerstperiode wordt het Amsterdam Light Festival gehouden, waarbij van 29 november tot 20 januari ongeveer 30 kunstwerken zijn verspreid over de grachten van de stad, wat het een onvergetelijke magie geeft.

Dit jaar is het thema van het festival “Disrupt!” en je zult in het centrum van Amsterdam allerlei kunstwerken kunnen bewonderen, die bekende plekken en routes verlichten en transformeren.

Je kunt’s avonds zelf wandeltochten door de stad maken of een rondvaart maken om alles vanaf de Water Colors Route te bekijken en zo de betoverende, twinkelende kunstwerken bewonderen.

 3. Schaatsen!

De kersttijd is de tijd bij uitstek om wintersporten, zoals schaatsen, te proberen! In de meeste grote steden in Nederland is er wel een ijsbaan waar je je kunt vermaken tijdens je weekendje uit.

Een van de bekendste ijsbanen is Ice Amsterdam, in de buurt van enkele van de beroemdste musea van Amsterdam, waaronder het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum. Deze ijsbaan is open tot 2 februari en belooft veel plezier, zowel voor kinderen als voor volwassenen!

Maar er zijn ook buiten de hoofdstad superleuke ijsbanen in heel Nederland te vinden, zoals de drijvende ijsbaan in Leiden, een ijsbaan in Scheveningen, Den Haag of IJsvrij in Rotterdam, die door Lonely Planet is bekroond als zijnde een van de drie mooiste ijsbanen in Europa.

Schaatsen

 4. Het Nederlands Ijsbeelden Festival

Is er een betere manier om Kerstmis te vieren dan met een festival waar prachtige en delicate ijsbeelden tentoon worden gesteld?

Elk jaar komen er meer dan 100.000 bezoekers naar het prachtige Nederlandse Ijsbeelden Festival, wat dit koude festival tot een van de grootste Nederlandse winter- en kerstevenementen maakt.

De beste ijskunstenaars van over de hele wereld komen naar Zwolle en werken in een diepvrieshal van 1.200 m2 met 275.000 kilo ijs en sneeuw. Ze creëren ijssculpturen die de Nederlandse droom doen uitkomen en elke bezoeker verbaasd doet staan over de kwaliteit en details!

Dit jaar is het thema van het Nederlands Ijsbeelden Festival Dutch “Wereldberoemde verhalen”. Dus magische verhalen zoals Romeo en Julia, de Drie Musketiers en Alice in Wonderland zullen worden verbeeld door ijssculpturen. Je kunt dit festival bezoeken van 14 december 2019 tot 1 maart 2020!

5. Gouda bij kaarslicht

De tweede dinsdag in december vindt de jaarlijkse ontsteking van de kaarsen in Gouda plaats, bekend als Gouda bij Kaarslicht. Je kunt dit magische feest bijwonen in de middeleeuwse stad Gouda, waar je met een korte treinrit vanuit Amsterdam of Den Haag kunt komen.

Bij dit feest worden duizenden kaarsen op één magisch moment aangestoken, waarmee het plein in het centrum, bekend als De Markt, total verlicht wordt voor Kerstmis. Doordat de lichten rond het plein volledig worden gedoofd, word je teruggevoerd naar de 16e eeuw. De duisternis wordt vervolgens door 1500 kaarsen in het stadhuis in licht veranderd. De prachtige gebrandschilderde ramen van de nabijgelegen St. Janskerk zijn ook speciaal verlicht voor het evenement en er is een mooi en vrolijk concert.

Dit Nederlandse winterevenement biedt tevens een volledig programma met activiteiten voor het hele gezin, waaronder een traditionele kerstmarkt aan de Wilhelminastraat, die open is van 12.00 uur tot 23.00 uur, met de ceremonies van de kaars- en kerstboomverlichting vanaf 19.00 uur.

 

Als jij het leuk vindt de verschillende kerstevenementen te bezoeken die plaatsvinden in de buurt van je stad, maar er is niemand in je omgeving die met je mee wil gaan, mis al dit buitenshuis plezier dan niet, louter en alleen door gebrek aan gezelschap! Er zijn verschillende online platforms waar je mensen kunt ontmoeten met dezelfde kerst-spirit als jij, mensen die zin hebben om te genieten van alle kerstactiviteiten die Nederland in 2019 te bieden heeft

Vind vrienden die ook genieten van kerstactiviteiten buitenshuis en haal het maximum uit deze kerstvakantie in Nederland!

Scroll naar top